Minska cancerrisken!

Från professorn där jag gjorde mina exjobb!

Enkla metoder kan halvera risken för cancer

Med relativt enkla metoder kan antalet cancerfall halveras – visar en stor svensk studie.
– Med inte så komplicerade, rentav enkla medel, kan man få jättestora effekter. Vi pratar om halvering av antalet cancerfall, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska Institutet, till Ekot.
Forskarna har följt totalt 25 000 svenska kvinnor under en tidsperiod av 11 år och de har sett tydliga samband mellan fem faktorer och risken att utveckla cancer. Dessa fem faktorer är kost, rökning, alkohol, kroppsvikt och fysisk aktivitet. Forskarna menar dock att man inte behöver vara någon extrem renlevnadsmänniska för att kraftigt minska risken att drabbas, men rökning bör man låta bli. Men när det gäller kost, räcker det att man har någorlunda bra kost, och vad gäller alkohol så är det okej att ta ett glas då, men i måttliga mängder.
Alicja Wolk berättar till Ekot att ett par kilos övervikt inte heller gör någon stor skillnad. Det viktiga är att man inte är fet, det vill säga har ett BMI, Body Mass Index, över 30. Enligt studien är däremot fysisk aktivitet desto viktigare. För att uppnå den halverade risken krävs det en timmes motion om dagen. Men det viktigaste budskapet med studien är att man inte behöver leva på något extremt sätt för att uppnå stor effekt och kraftigt minska risken att få cancer, menar Alicja Wolk. – Det är intressant att man inte behöver vara någon sorts asket för att minska risken för cancer, säger hon till Ekot.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: