Flickor når puberteten allt tidigare

Idag skriver DN om en studie från barnsjukhuset i Cincinnati som funnit att fyra av tio svarta flickor i USA (23,4 procent), och en av tio vita (10 procent) hade börjat utveckla bröst vid sju års ålder. De har kartlagt 1 239 flickor i åldrarna sex till åtta år. När flickorna följdes upp kunde forskarna notera att proportionerna vid åtta års ålder hade stigit till 42,9 procent respektive 18,3 procent.

Forskarna bakom studien har inte fokuserat på menstruationsålder, men utveckling av bröst är också en indikation på inverkan av hormoner. 1997 presenterades en liknande undersökning som visade att andelen vita flickor som då hade utvecklat bröst vid sju års ålder var fem procent, vilket alltså var hälften mot i dag. Även bland svarta flickor har andelen ökat kraftigt, från 15 procent år 1997 till dagens 23,4 procent.

De nya studieresultaten visar alltså att flickor i USA når puberteten allt tidigare, vilket kan komma att påverka deras sociala och fysiska hälsa senare i livet. Enligt sjukhuset, som anses vara ett av de tre bästa i USA inom barnmedicin, kan tidig könsmognad orsaka svag självkänsla liksom en högre andel ätstörningar och depressioner. En av de mest tänkbara orsakerna till de sjunkande pubertetsåldrarna är fetma. Överskott på fetma kan öka produktionen av östrogen som bidrar till bröstutveckling, och i dag räknas ett av tre barn i USA som överviktigt. Frank M. Biro, doktor och forskningsledare vid barnsjukhuset i Cincinnati kommenterar studien till New York Times. – Det här är verkligen en varningsflagga. Det är dags att vi tänker på vad vi utsätter våra kroppar och våra barns kroppar för, säger han till tidningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: