Hur är det nu med fettcellerna?

En ny studie från USA har visat – tvärtemot tidigare forskning – att kroppens fettceller beter sig olika. Man har studerat fettceller hos 28 frivilliga försökspersoner, som under åtta veckors tid fick äta godis, glass, dricka läsk och annan kaloririk kost. Sedan har man analyserat deras fettceller, och sett att när bukfettet ökade så blev fettcellerna större, men de blev inte fler -medan det var det tvärtom på vissa andra delar av kroppen. Till exempel såg de att fettcellerna på låren och nedre delen av kroppen blev fler men de växte inte i storlek.

Bukfetma kan öka risken för metaboliska sjukdomar som till exempel diabetes och övervikt. Om vikten istället hamnar på nedre delen av kroppen, ”päronform” så är risken för metabola sjukdomar inte är lika stor. Forskarna bakom denna nya studie menar att detta skulle kunna förklaras med att fettcellerna helt enkelt beter sig på olika sätt i kroppens olika delar.

Tidigare studier och forskning har pekat på att antalet fettceller hos en vuxen människa är konstant – men att de ändras i storlek.

Annonser

2 kommentarer to “Hur är det nu med fettcellerna?”

  1. Kul att träffa dig idag! kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: