Ur Läkartidningen: Lågkolhydratkost bör baseras på vegetabilier

Per Sjögren (PhD, forskare, enheten för klinisk nutrition och metabolism, institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet) och Mai-Lis Hellénius (professor, institutionen för medicin, enheten för kardiologi, Karolinska institutet; Karolinska universitetssjukhuset, Solna) skriver i en artikel i läkartidningen om ännu en studie ur Nurses Health Study och Helth Professionals follow up study (två välkända kohorter som bidraget med sjukt mycket studier) där man har jämfört olika typer av lågkolhydratkost (i detta fall räknas lågt intag som under 40%) och långsiktiga hälsoeffekter. Tidigare kohortstudier har identifierat en ökad dödlighet för individer som konsumerar lite kolhydrater men mycket fett och protein. Tidigare studier har dock inte tagit hänsyn till huruvida fett- och proteinkällorna varit animaliska eller vegetabiliska. Nyhetsvärdet med den nya studien är att man gjort just detta – och då helt plötsligt ändras resultaten: De som åt en vegetabilisk lågkolhydratkost hade en lägre risk för att dö. Lär mer här, eller här: Fung TT, et al. Ann Intern Med. 2010;153:289-98.

Och repetera: Eat food. Not to much. Mostly plants. 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: