Måndagsmeny

Frukost: Havregrynsgröt med rivet äpple och kanel. Ett kokt (ekologiskt, såklart!) ägg. Kaffe (du väljer väl ekologiskt och rättvisemärkt här också? Läs mer om märkningen) eller te, med mjölk om du vill.

Mellis: En blodapelsin (passa på, de är fantastiska nu! Innehåller dessutom mycket lykopen, ni vet, samma som i tomater.)

Eftermiddagsmellis: Fruktsallad på 2-3 frukter, t.ex. äpple och apelsin, en klick keso, och toppa gärna med granatäppelkärnor!

Middag: Blom+brysselkålslåda med ost&skinksås – gör så du har till matlåda tills imorgon!

4 portioner

1 kg blomkål
500 g brysselkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl cremé fraiche
2 dl mjölk
2 dl riven ost (jag använde julcheddaren som börjar bli lite trött)
Salt och peppar
4 dl skinka, i småbitar (jag använde julskinkan, som jag tärnade och frös för någon vecka sedan. Annars finns ofta skinka att köpa billigt så här års – men välj INTE danskt när du väljer griskött!) Om du inte äter kött, så testa att ersätta skinkan med lika mycket svamp (t.ex. shiitake eller champinjoner) stekta i olja och ganska mycket salt!

Sätt ugnen på 225 grader. Dela blomkålen i brysselkålsstora bitar, ansa brysselkålen och koka dem knappt mjuka. Låt rinna av i durkslag och lägg sedan i ugnsfast form. Hacka lök och vitlök och fräs i smöret. Lägg i skinka och häll i crème fraiche och mjölk. Låt allt koka upp, och häll sedan över blomkålen och brysselkålen. Strö över riven ost, och gratinera i 10 minuter – servera (kanske med råkostsallad?)!

Vet du förresten att 1 kilo nötkött orsakar 15-25 kilo växthusgaser? Nästan 5 gånger mer än 1 kilo griskött och 10 gånger mer än 1 kilo kyckling? Detta beror på att kornas fodersmältning producerar mycket metangas, som påverkar klimatet.

Etiketter:

2 kommentarer to “Måndagsmeny”

  1. You did it! Vad får man för middag på sin födelsedag!? Lax vore fint- kan du inte tipsa om ett bra laxrecept!?

Lämna ett svar till Sofy Avbryt svar