Torsdagsmeny

Frukost: Bovetegröt, 4 portioner (kan kokas kvällen innan då det tar lite tid! Orginalrecept, Renée Voltaire)

3 dl helt skalat bovete
2 äpplen
4 torkade aprikoser
2 msk linfrön
6 dl vatten

Koka upp bovetet i vatten och häll av kokvattnet. Lägg tillbaks bovetet i kastrullen, rosta det torrt i någon minut under omrörning. Tärna äpplena och skiva aprikoserna. Koka bovetet tillsammans med äpplen, aprikoser och linfrön i 6 dl vatten på svag värme i cirka 25 minuter, fyll på mer vatten om det behövs. Servera med frysta (tinade) hallon, kanel, kardemumma, en matsked pumpafrön och mjölk!

Mellanmål: En frukt

Lunch: Kyckling&chevrésallad från igår

Mellanmål: 1 kokt ägg & en valfri frukt

Middag: Ugnsstekt butternut squash, sallad med bönor, äpple och spenat samt rödkålscoleslaw

1 kg butternut squash (eller sötpotatis om du inte hittar)
Oliv- eller rapsolja
Salt och peppar
Rivet citronskal från en tvättad ekologisk citron (tänk på att citrusfrukter ofta besprutas mycket – ät inte skalet om den inte är ekologisk!)

Skala din butternut squash och gröp ur kärnorna.  Skär i skivor, ungefär en centimeter tjocka och lägg i en plastpåse. Häll i cirka två matskedar olja, förslut påsen och skaka så att alla bitar täcks av ett tunt lager olja. Lägg på bakplåtspapper, salta och peppra och baka sedan i ugnen i 20–25 minuter. Strössla över citronskal när squashen är färdig!

1 klyfta rödkål (cirka 1/4 huvud)
1 dl matyoghurt eller gräddfil
1-2 msk Dijonsenap (smaka av, jag använder gärna MYCKET)
Salt och peppar

Strimla rödkålen (jag använder osthyvel). Blanda ingredienserna till dressingen och blanda med rödkålen. Låt gärna stå svalt en stund innan servering (och… gör gärna lite extra att ha resten av veckan, den är sjukt god.)

1 burk stora vita bönor (ekologiska)
1 burk svarta bönor
1 rödlök
2 äpplen
Salladsblad, ta några du gillar
Senapsvinägrett: Lika delar olja och vit (balsam)vinäger, senap efter smak, salt och peppar.
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Hacka rödlöken, kärna ur och skär äpplena i bitar. Vänd runt alla ingredienser med dressingen precis innan servering, annars slaknar salladsbladen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: