Lördagsmeny

Frukost: Coltingpannkakor med keso och hallon
4 portioner
6 ägg (ekologiska!)
1 banan (KRAV, såklart. Om de är väldigt små som ju KRAVbananer ibland är, ta då två.)
3 msk jordnötssmör (tillsatsfritt!)
Mixa ingredienserna och stek som vanliga pannkakor, kanske lite mindre. Servera med keso och frysta, tinade bär.

Lunch: Kålrabbifrittata (orginalrecept här)

4 portioner
2 medelstora kålrabbi (lite större än din knytnäve)
6 ekologiska ägg
1 dl ekologisk grädde
2 dl riven parmesanost av bra kvalitet
1 gul lök, hackad
6 champinjoner, i bitar
Salt och peppar

1 påse blandad sallad – köp färdig eller mixa själv (typ ruccola, mizuna, spenat)
100 g sugar snaps (skär i fjärdedelar)
10 cm purjolök (skiva fint)
Senapsvinägrett

Sätt ugnen på 150 grader. Skala kålrabbin och skiva den, det går bra med potatisskalaren (tunna skivor!). Hacka löken, skär champinjonerna i bitar. Fräs champinjonerna i lite smör, och blanda med kålrabbi och lök, salta och peppra. Vispa ägg och grädde, blanda i parmesan och grönsaker och häll blandningen i smord form. Grädda i 30 minuter! Blanda ihop salladen och servera. Den som vill kan äta lite rökt lax, eller kanske en hög nyskalade räkor till.

Mellanmål: Har du chevré kvar? Gör ett lyxmellanmål! Dela sharonfrukter i åttondelar, lägg på en bit chevré på varje bit och droppa över Crema di balsamico (jag använder Icas ekologiska). Kan säkert funka att linda runt en bit parmaskinka om man råkar ha det liggande!

Middag:  Apelsin- och rosmarinmarinerade kycklingspett med kokosbulgur och tzatziki
Recept: Viviana Cruz Panteón, med inspiration från Karolina Sparring

Kycklingen ska marineras i 1 timme, så börja med det.

4 kycklingfiléer
1/2 dl kallpressad ekologisk rapsolja
2 msk japansk soja
1 ekologisk apelsin, pressad
1 msk färsk, hackad rosmarin
1 finriven vitlöksklyfta
1 msk flytande honung

Blanda en marinad av olja, soja, pressad apelsin, rosmarin, vitlök och honung. Skär varje kycklingfilé i 4 bitar på längden. Marinera bitarna i 1 timme eller längre. Stek i panna ca 10 min på medelvärme tills kycklingbitarna är ordentligt genomstekta. Trä på kycklingen på spett om du vill!

Kokosbulgur med torkad frukt

2 dl bulgur
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
2 dl Renée Voltaire Lantbuljong
1 msk gurkmeja
2 msk kokosflingor
1 dl torkad frukt, skuren i bitar (Saltå kvarns osvavlade aprikoser, russin, välj själv!)

Fräs vitlök i smör och olivolja i en kastrull, tillsätt buljong och gurkmeja. Koka upp och dra bort kastrullen från plattan. Tillsätt bulgur och rör om. Lägg på tättslutande lock och låt svälla runt 15 minuter. Blanda i kokosflingor och torkade frukten och fluffa med en gaffel.

Morotstzatziki
2 rivna morötter
3 dl tjock yoghurt
2 rivna vitlöksklyftor
salt

Blanda och låt stå till servering.

Servera med haricot verts (med lite smör och salt).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: