Forskning, tyckande och evidens

Detta med vad som är nyttigt och inte. Viktnedgång, hälsa, träning. Allt är ämnen som engagerar, där den som har hittat en väg där den går, och fungerar bra för den gärna predikar. Detta gäller oavsett om man äter mycket kolhydrater, lite kolhydrater, bara fallfrukt eller bara hallonbåtar. Vissa vill gärna provocera, andra vill det inte. Många letar efter en universell sanning.

Forskning utförs ofta på stora grupper – epidemiologisk forskning (alltså, läran om sjukdomars spridning i befolkningen) ofta i kohorter om flera tusen personer. Där kan man se om det är så att den subgrupp, som gör något annorlunda än övriga, har en större risk för ohälsa. Det säger inget om din absoluta risk, om du gör det som undersökts.

Forskning går också ut på att pröva både gamla och nya sanningar. Vad är säkert (det vill säga bevisat icke hälsofarligt). Forskningen tar inte hänsyn till tyckande. Eller vad någon tror. Eller vad en enskild individ mår bra av. Den berättar att ”detta vet vi gäller denna subgrupp”. Det är inte säkert att det gäller just dig.

Min sanning är denna: Var och en blir salig på sin tro. Om du har hittat ett sätt som fungerar för dig, så grattis! Du behöver hitta din väg, du kan inte rakt av ta någon annans. Du kanske har andra hälsoproblem, andra förutsättningar, definitivt andra gener. Du kanske tycker om andra saker. Din kropp kanske mår bättre av mer kolhydrater, mer fett eller mer apelsiner. Det kanske inte bara är din fysiska hälsa, utan även din psykiska hälsa och din livssituation som får avgöra? Du kanske har andra hormonnivåer? En annan hudtyp (som påverkar Vitamin D-nivåerna)? I jakten på snabba rubriker och billiga poänger rörs många känslor upp. Ta det du läser med en nypa salt, använd ditt eget huvud, lita på dig själv!

 

 

Annonser

2 Responses to “Forskning, tyckande och evidens”

  1. Längesedan jag tog en sväng i bloggkretsarna, men så hittar jag det här. Hallelujah! 😀

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: