Det här med hunger

De senaste dagarna har det debatterats dieter vs att äta med sunt förnuft, både på Twitter och på många av de stora träningsbloggarna. Sunt förnuft, det är dock olika saker för olika människor.

Jag tror såhär: Om du äter mat när du är hungrig så har du kommit väldigt långt.

Detta kan förstås problematiseras. Det finns massor av anledningar till att människor äter av andra anledningar än hunger, t.ex. för att de är trötta, har tråkigt eller för att de tror att det krävs av dem i sociala sammanhang. För att människan är programmerad att gilla söta och feta saker. Och det är inte så himla enkelt att lära sig lyssna på sina hunger- och mättnadssignaler om man inte är van vid det. Man kanske tror att man måste äta var tredje timme (det har ju varit trendigt länge, och visst, det passar vissa men långt ifrån alla). Man kanske tror att en viss diet passar en bättre. Man kanske kan för lite om vad som är bra mat. Man kanske tänker mycket på mat, kollar recept, tittar på bilder och då blir mer sugen?

Jag har ett favoritcitat, som jag nästan alltid tar till: ”Eat food. Not to much. Mostly plants.”
Gör du det, då gör det inget om du äter snabbmakaroner med ketchup till lunch nån gång. Godis då och då. Allt går bra att äta, men inte alltid. Titta på Tessan, t.ex. – en av de mest balanserade människorna jag vet när det gäller kost! Alltid mat, godis nån gång då och då, men framförallt en avslappnad attityd.

Annonser

4 kommentarer to “Det här med hunger”

  1. Tyckte det var ett bra inlägg redan innan jag kom till sista stycket – och blev ännu gladare. Det är ju faktiskt så det ska vara. Ät allt, men inte alltid. 🙂 KRAM

  2. Mycket enkelt och bra inlägg, som alltid. Tack!

  3. Mela, du som faktiskt kan sånt här och jag respekterar dina synpunkter. Har du någon åsikt om den här boken som Marathon-Mia också skriver om nu: ”Ät allt – hellre nästan rätt än exakt fel”. Är den bra och läsvärd?

    Jag tänkte inte till mig själv utan skulle vilja rekommendera den vidare till några som jag tror vill lära sig mer om det här med ”sunt förnuft” osv 🙂 och som inte läser så mycket på internet själva…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: