1 november, 2012

Vi är helt överväldigade…

…anmälan till Fazer Blogger Boot Camp öppnade idag. Och vi har redan 114 anmälda – det är ju HELT fantastiskt! Vi ❤ er!

2 oktober, 2012

Save the date

16 mars 2013!

5 juni, 2012

Nya nordiska näringsrekommendationer

I dag presenteras förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer. Forskare från Norden har gått igenom det aktuella vetenskapliga läget i världen om sambanden mellan det vi äter och olika sjukdomar. I de flesta fall har den omfattande genomgången inte gett anledning att ändra rekommendationerna. En viktig nyhet är dock att de nya rekommendationerna fokuserar mer på vilka matvanor som är bra för hälsan än på betydelsen av enskilda näringsämnen. Förslaget går ut på remiss i höst.

Enligt forskarna kan en kost med mycket frukt och grönt, fibrer, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter minska risken för sjukdom. Söta drycker, godis, bakverk, vitt mjöl och hårda fetter som smör ökar risken för olika sjukdomar och viktuppgång. Även mycket rött kött och chark kan vara negativt för hälsan.

Enligt forskarna har den omfattande genomgången av det aktuella vetenskapsläget i de flesta fall inte gett anledning att ändra rekommendationerna. I några fall har rekommendationerna ändrats. Förslaget lägger till exempel mindre vikt vid hur mycket fett och kolhydrater man bör äta, och mer på vilken sorts fett och kolhydrater som är bra för hälsan och vilka som inte är det.

I förslaget har det rekommenderade intaget av vitamin D höjts från 7,5 till 10 mikrogram.

Forskarna har gjort en systematisk genomgång av studier som har publicerats efter år 2000, med särskilt fokus på områden där det kommit mycket ny forskning. I genomgången har forskarna tittat på hur olika kostmönster, livsmedel och näringsämnen kan kopplas till olika hälsoeffekter. Endast studier som håller tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet har inkluderats.

Över hundra forskare och experter har arbetat med revideringen av de nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Arbetet har skett inom ramen för nordiska ministerrådet, och har letts av en projektgrupp med medlemmar från de fem nordiska länderna. Läs mer om arbetet på http://www.NNR5.org

(Källa: Livsmedelsverket)

22 april, 2012

Tack för en fantastisk helg!

20120422-193928.jpg

Foto: Annika Persson

Årets Blogger boot camp är till ända, och det är med ett leende på läpparna vi ser tillbaka på årets event. För att se vad som fanns i goodiebagen och se bilder, titta på Blogger Boot camps hemsida eller följ oss på Facebook!

20120423-190927.jpg

Foto:Robin Haglund

15 april, 2012

Snart dags för Blogger Boot Camp!

Idag har vi packat alla goodiebags till nästa helgs Blogger Boot Camp. Jag kan säga såhär, ni som inte har anmält er missar verkligen något… 🙂

Om du inte ska gå på själva eventet, men ändå vill komma och hänga med oss, finns en möjlighet. Du är välkomna på eftersläppet av BBC’s egna After Training på Nordic Light Hotel, Vasaplan 7, kl 20:00 nu på lördag. Ingen föranmälan krävs, det är bara att dyka upp!

9 mars, 2012

Det här med hunger

De senaste dagarna har det debatterats dieter vs att äta med sunt förnuft, både på Twitter och på många av de stora träningsbloggarna. Sunt förnuft, det är dock olika saker för olika människor.

Jag tror såhär: Om du äter mat när du är hungrig så har du kommit väldigt långt.

Detta kan förstås problematiseras. Det finns massor av anledningar till att människor äter av andra anledningar än hunger, t.ex. för att de är trötta, har tråkigt eller för att de tror att det krävs av dem i sociala sammanhang. För att människan är programmerad att gilla söta och feta saker. Och det är inte så himla enkelt att lära sig lyssna på sina hunger- och mättnadssignaler om man inte är van vid det. Man kanske tror att man måste äta var tredje timme (det har ju varit trendigt länge, och visst, det passar vissa men långt ifrån alla). Man kanske tror att en viss diet passar en bättre. Man kanske kan för lite om vad som är bra mat. Man kanske tänker mycket på mat, kollar recept, tittar på bilder och då blir mer sugen?

Jag har ett favoritcitat, som jag nästan alltid tar till: ”Eat food. Not to much. Mostly plants.”
Gör du det, då gör det inget om du äter snabbmakaroner med ketchup till lunch nån gång. Godis då och då. Allt går bra att äta, men inte alltid. Titta på Tessan, t.ex. – en av de mest balanserade människorna jag vet när det gäller kost! Alltid mat, godis nån gång då och då, men framförallt en avslappnad attityd.

1 mars, 2012

Jag bara måste tipsa…

…om en helt fantastisk blogg: Green Kitchen Stories, som du hittar här: http://www.greenkitchenstories.com/sv/

Fantastiska bilder, recept och dessutom vegetariskt! Finns även som app, både till iPhone och iPad. Sök på Green Kitchen i AppStore!

3 januari, 2012

Anmälan till Blogger Boot Camp 2012 är öppen!

Anmälan hittar du på www.bloggerbootcamp.se. Vi arrangörer är mycket glada och stolta över årets program, det kommer bli en helt fantastisk helg där du får testa massor av nyheter (Spartans nya koncept, Robert Kronbergs nya, ny MOJO-release, dans med Annica Bottne och Olle Renqvist, Yoga med Anna Lissjanis, löpning med Running Sweden, BBC-passet med Erick som tidigare körde på SATS Hornstull och är en av de grymmaste instruktörerna ever, Spinning med Tessan…). Varmt välkommen!

Sagt av tidigare deltagare:

 

”Tack till arrangörerna TereseJaneSofia och Mela som anordnade en riktigt rolig träningshelg även detta år! För er som inte har varit på Blogger Bootcamp kan jag varmt rekommendera er att åka dit nästa år.” (Karin, fitnessochhalsa.blogspot.com)

 

”Njuter fortfarande av all härlig energi och inspiration efter helgen!” (Anki, metrobloggen.se/vagenmottjejklassikern/)

 

”Oj! Vilken helg. Vilken energi. Vilken urladdning. Kroppen värker lite här och var efter helgens alla pass. (Josefine,  raisinruns.blogspot.com)

 

”En helg. Inplanerad och efterlängtad i månader. Träning, glädje, häftiga instruktörer, hotellhäng, socialiserande, svett, tjejsnack, träffa-nya-vänner-möjligheter, otippade träningsformer, tävlingsmoment och goodiebags… förväntningarna var skyhöga. Det var helt enkelt dags för Blogger Boot Camp! Och ja. Det gick. Alldeles. Utmärkt. BÄTTRE än utmärkt! Förväntningar infriade. Med RÅGE!! ” (Johanna, snartvuxen.blogspot.com)

 

”Jag har aldrig varit på något liknande och är väldigt positivt överraskad! Massa trevliga människor och helt otroliga träningspass med inspirerande instruktörer.” (Linda, piggelinda.wordpress.com)

 

En dag fylld av energi, skratt och underbara möten med dem man annars bara ser via kommentarer och träningsbloggar. Så glad av att återigen få träffa alla dessa underbara tjejer!” (Elin, elinsvra.wordpress.com)

 

”Fantastiskt bra jobb och organisation. Nyförälskad i BodyAttack är jag dessutom. Fick massor av inspiration. Verkligen wow-helg.” (Vladi, bogodist.wordpress.com)

 

”Vi tränar ihop, skrattar ihop, svettas ihop och mår jävligt bra tillsammans! Jag önskar att denna helg aldrig tog slut!” (Suzan, ettdussinpannor.blogspot.com)

 

”Kan sammanfatta det som en rolig dag som gett mycket träningsverk, glädje och ett å annat nytt ansikte att stifta bekantskap med. Typ som en superlördag ska vara?” (Michaela, michaelacarpelan.blogg.se)

 

Det finns redan en hel drös med inlägg från Blogger Boot Camp-2011 men jag vill ge en  sammanfattning av hur fantastisk den där helgen i april var!
B-ästaste helgen ever!
L-aganda!
O-troligt inspirerande!
G-oodiebags!
G-lädje!
E-nergi!
R-roligt!

B-loggvänner!
O-rk!
O-likheterna är vår styrka!
T-räningsvärk!

C-raftfullt!
A-mazing!
M-agiskt!
P-rova på pass!

Som ni förstår så var det GRYMT! Jag längtar redan till BBC-2012! Vi ses väl där? (Suzan, ettdussinpannor.blogspot.com)


27 oktober, 2011

BBC12 – 21-22 april 2012


Blogger Boot Camp fyller 5 år och det är dags att boka in helgen 21-22 april för årets roligaste träningsbloggsevent!

Anmälan öppnar 1 januari 2012 på www.bloggerbootcamp.se, där mer information läggs upp löpande.

För att vara säker på att vara först med det senaste, följ bloggerbootcamp på twitter eller gilla vår sida på Facebook.

3 oktober, 2011

Det kom en fråga…

Här om dagen fick jag ett par frågor mailade till mig, och tyvärr har jag lite för mycket att göra just nu för att hinna med några uttömmande svar – men några korta svar om vad jag tror följer nedan!

  • Hur kommer det sig att det finns så skilda kostråd?
  • Hur kan forskare komma fram till så olika slutsatser?
  • Vad anser du, kan en idrottare prestera lika bra på en kolhydratskost som på en fettkost och hur kommer det sig att forskare är oense i ämnet?
  • Hur kan olika forskning komma fram till så olika slutsatser gällande kolhydratskost respektive fettkost?
  • Finns det något rätt och fel i kostväg för idrottare – är en kost med mer kolhydrater eller mer fett bäst för en motionär?

Människan är väldigt anpassningsbar, och många människor kan klara sig bra på en kost som innehåller både mycket kolhydrater eller mycket fett – det har varit en förutsättning för att vi skall överleva och utvecklas som ras. Sen har vi alla olika genetisk makeup, och för vissa av oss så passar en kost med den ena eller den andra makronutrienten i överflöd bättre. Och att olika studier kommer till så olika slutsatser kan till exempel beror på att urvalet har varit litet, och att det är svårt att kontrollera alla parametrar i ett urval (Hur motiverade är deltagarna? Geografi? Nationalitet? Kön, ålder, socialt tryck?). Stora studier är ändå relativt likriktade – men då uttalar man sig å andra sidan om vad som är bra för den stora gruppen. Det är alltid viktigt att skilja på individuella kostråd (Björn Ferry t.ex. preserar ju utmärkt på en fettkost, men skulle Gunde göra det? Det finns elitidrottare som är veganer – det passar dem. Men skulle det passa någon annan?). Alldeles oavsett så måste man hitta det upplägg som passar bäst för en själv. ALLA mår bra av att ta bort (eller iallafall begränsa!) godis, chips, snabbmat och läsk (och det är där jag tycker att fokus borde ligga! Fokusera på näringstäta livsmedel, oraffinerade råvaror, laga maten själv!). Sen mår vissa bra av att begränsa kolhydraterna. Och vissa mår bra av att äta mindre fett, eller förändra fettkällorna. Det finns så mycket att ta hänsyn till, och den personliga livssituationen, det psykiska måendet och effekten av att göra något man verkligen tror på, oavsett om det är att äta stor del fett eller att vara vegetarian ska man inte underskatta. Jag tror också att det blir ännu viktigare att hitta exakt rätt kost för just dig om du ska prestera på elitnivå. Om du är motionär så går det bra ändå – men du kan givetvis må bättre genom att välja det ena eller andra!

Just nu skriver Svenska dagbladet mycket om Danmarks fettskatt – en diskussion som iallafall jag tycker blir allt för svår. Hur ska man välja ut dessa livsmedel? Att införa en skatt på feta livsmedel (lax? olivolja?) vore vansinne. Att göra det på godis, mycket bättre. Men vem ska dra gränsen för vad som ska räknas som godis?